trebam pravni savjet – hitno
Početna › Forumi › Besplatna pravna pomoć › trebam pravni savjet – hitno
Označeno: POREZNE OBVEZE
- This topic has 12 odgovora, 5 sudionika, and was last updated 6. travnja 2016.15:42 by Danijela.
-
AutorPostovi
-
-
30. rujna 2014. u 19:33 #2528
Dakle, radi se o slijedećem.. nekoliko mjeseci sam za jednu turističku agenciju radila kao honorarac pri čemu sam ostvarivala pravo na fiksnu naknadu plus proviziju za svaki potpisani ugovor. Spomenuta provizija trebala je biti obračunata i isplaćena krajem tekuće godine. U lipnju mi je ponuđen ugovor o radu. Pristala sam potpisati ugovor. Uz sam ugovor poslodavac je zahtjevao da potpišem izjavu kojom se odričem prava na proviziju za sve što sam odradila prije sklapanja ugovora o radu. No, u međuvremenu sam ostala trudna, o čemu sam u dobroj vjeri odmah obavijestila poslodavca, no on mi više nije želio produžiti ugovor, iako sam ja željela i mogla i dalje raditi. No, ono što je najviše diskutabilno je činjenica da mi sada osporavaju isplatu provizije za posao koji sam odradila kao honorarac, iako je bilo rečeno kako za slučaj da ne dođe do produžetka ugovora o radu ponovno mi se vraća pravo na proviziju. Na žalost, to nemam pismeno već je to nešto što je usmeno definirano s poslodavcom. Dakle, moje pitanje je da li imam pravne osnove zahtjevati isplatu provizije?
Hvala na pomoći!
-
1. listopada 2014. u 10:18 #2539
Poštovani;
Poslodavac je zahtjevao potpisivanje izjave kojom se odričete provizije…pitanje je da li ste istu potpisali?!?
Ukoliko ste istu potpisali poslodavac se u istoj ogradio i poziva se na neisplatu provizije…
Koji je pravni temelj vršenja vašeg honorarnog posla Ugovor o radu ili Ugovor o djelu?!
Predmetni ugovor da li je sadržavao odredbu o isplati proviziji ili je ipak to kako navodite ostalo samo na usmenom definiranju?
Za dodatna pitanja slobodno Nas kontaktirajte…Lijep pozdrav;
Danijela Žmukić -
1. listopada 2014. u 11:51 #2540
Poštovana,
hvala na odgovoru!
Dakle, prvotno je potpisan Ugovor o posredovanju u nabavi smještajnih kapaciteta, gdje u članku ugovora stoji : ” u slučaju rasida suradnje između NP-a i Nalogodavca, u smislu daljnje nabave smještajnih kapaciteta, NP zadržava pravo na navedenu proviziju kod postojećih smještajnih kapaciteta ukoliko se i dalje pridržava obveza iz ugovora kojima stječe pravo na proviziju”.
Nakon toga potpisujem ugovor o radu na određeno. Te još jedan dokument koji zahtjeva Poslodavac, a to je Sporazum o raskidu ugovora o posredovanju u nabavi smještajnih kapaciteta u kojem stoji : ” sklapanjem ugovora o radu NP gubi pravo na isplatu provizije iz čl. Ugovora o posredovanju u nabavi smještajnih kapaciteta”.
-
1. listopada 2014. u 13:29 #2541
Potpisali ste iz ovog Nam je vidljivo Sporazum o raskidu ugovora o posredovanju u nabavi smještajnih kapaciteta što je Vaša greška. Ugovor o radu na određeno sadrži li kakvu klauzulu oko isplate provizije ili ne?!?
Naime, Člankom 133 novog Zakona o radu /NN 93/14/ propisano je da radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava, odnosno podnijeti tzv. zahtjev za zaštitu prava. Ako poslodavac u roku od petnaest dana od dostave zahtjeva radnika ne udovolji tom zahtjevu, radnik može u daljnjem roku od petnaest dana zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom.Nadamo se da smo Vam barem malo pomogli..
Lp
Danijela Žmukić -
1. listopada 2014. u 15:25 #2542
Poštovana,
hvala Vam na gornjim odgovorima.
Još samo da razjasnim slijedeće , u Ugovoru o radu ne stoji klauzula o isplati provizije već sam prema istom ugovoru plaćena u fiksnom iznosu bez obzira na obujam posla, dakle radila sam za fiksnu plaću. E sada mene zanima, s obzirom da Ugovor o radu nije produžen da li postoji ikakva pravna mogućnost povratka prava na proviziju za one ugovore koji su odrađeni dok sam radila prema Ugovoru o djelu, unatoč činjenici da sam potpisala da se iste odričem? Odnosno moje pitanje je, da li se zahtjevanje potpisivanja izjave kojom se odričem prava na proviziju od strane poslodavca u ovom slučaju kosi sa pravima iz radnih odnosa.
Hvala!
-
1. listopada 2014. u 15:48 #2543
Poštovana;
Gore Vam je narečeno ako smatrate da Vam je povređeno neko pravo iz radnog odnosa morate uložiti zahtjev za zaštitu prava radnika u roku od 15 dana od dana dosave odluke…
MIsljenja smo da predmetnu izjavu niste smjeli u niti kojem slučaju potpisati…a prije toga ste morali potražiti savjet nekog pravno lica što i kako učiniti…
Pošto pravo na proviziju nije unjeto u sam Ugovor o radu…niti ne slovi kao dodatak na plaću.Lijep pozdrav;
Danijela Žmukić -
3. lipnja 2015. u 14:41 #3226
Postovani,
ovako … na dan smrti moga tate (on je bolovao od raka na plucima), njegova prijateljica koja je zivjela jedno 2 Godine sa njim napisala je specijalnu punomoc da je ona njegova izvanbracna supruga, pozvala javnog biljeznika da to moj tata podpise. On je imao desnu ruku slomljenu tako da se je to podpisalo sa otiskom prsta. Poslje tog potpisa ona je odma otisla sa otom punomoci u banku i digla sve novce sa konta. Dok je ona bila u banki, moj tata je umro. Danas ona trazi polovinu od svega njegovog imanja. Jeli ta punomoc vrijedi i jeli to sve moguce da to Hrvatski zakon dozvoljava.
-
5. lipnja 2015. u 12:27 #3227
Poštovana;
Prema Obiteljskom zakonu izvanbračna zajednica definira se kao zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine. U Vašem slučaju to nije tako.
Ista je zloupotrijebila samu situaciju te izvela javnog bilježnika kako bi se specijalna punomoć potpisala. Niste naveli sadržaj specijalne punomoći.Jer to što je ona izvanbračna supruga u trenutku podizanja novčanog iznosa sa banke nema previše veze…očito je naznačeno u punomoći dizanje novčanog iznosa pri toj i toj banci.
Morati ćete nažalost ići u sudski postupak točnije parnicu i utiživati gospodju.
Pitanje je da li ista podigla novac neki trenutak prije smrti Vašeg oca ili poslije smrti …to će se u parnici morati vještačiti.
Iz osobnog primjera imam slučaj gdje se posjeduje ovjerena izjava da nikad pok.otac nije bio u izvanbračnoj zajednici sa xy i ista nije uzeta kao pravnorelevantni dokaz. Nažalost, to je sudska praksa..:(
Ako ona danas trazi pola..znači da ste usli u postupak utvrđivanja izvanbračne zajednice..a isti je poprilično dugotrajan. U ovim slučajevima angažirajte odvjetnika jer se radi o zahtjevnom i kompleksnom postupku.
Ukoliko nemate dovoljno primanja- sredstava možete ići putem instituta besplatna pravna pomoć /Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći 143/13/-i to sekundarna pravna pomoć /obiteljski odnosi/ te se zahtjevom obratite nadležnom uredu državne uprave prema mjestu Vašeg prebivališta.Lijep pozdrav;
Danijela Žmukić
dipl.iur. -
23. ožujka 2016. u 19:50 #3799
Poštovani,trebalo mi je za gruntovnicu Očitovanje volje vlasnika te sam otišao do odvjetnika po savjet te sam pristao da on to odradi,na što mi je dao da potpišem punomoć(praznu˝te rekao da naplaćuje unaprijed i ispisao račun tj.Ponudu za to s rokom plaćanja 8 dana a na toj ponudi u dnu stoji da u slučaju nepravodobnog plaćanja može zatražiti ovrhu.U međuvremenu sam saznao da to očitovanje mogu riješiti sam,te bih sad otkazao odvjetnika.Da li se on ima pravo naplatiti obzirom na punomoć iako još nije započeo nikakve radnje na mom predmetu?Na koji način da mu otkažem
-
24. ožujka 2016. u 11:37 #3801
Poštovani;
Naravno da možete opozvati punomoć. Odvjetnik Vam nema pravo ništa naplatiti.
Punomoć možete opozvati pisanim putem ili usmeno – odlaskom u predmetni odvjetnički ured.Odvjetnik obračunava svoje usluge u skladu s odredbama Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika. Cijena usluge za pojedinu pravnu radnju ili uslugu može se dogovoriti prema okolnostima slučaja kao i u postotku od ostvarene novčane koristi, ako je to moguće, a sve u skladu s odredbama Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika.
U ovom Vašem slučaju odvjetnik nije poduzeo niti jednu pravnu radnju ili ti uslugu te nema prepreka za opoziv punomoći.
Svako dobro;
Lijep pozdrav
Danijela Žmukić
dipl.iur. -
28. ožujka 2016. u 15:53 #3803
Poštovani,hvala Vam na odgovoru..zanima me još da li se Očitovanje volje vlasnika nekretnine smatra Ugovorom budući da ga je odvjetnik u svojoj ponudi-računu naveo i obračunao kao takvog,te da li sam za isti,dakle za pisanje tog Očitovanja trebao odvjetniku potpisati punomoć? Jer to je bio jedini razlog mog dolaska odvjetniku da mi pomogne oko Očitovanja volje.Stoga mi je nejasna njegova ponuda na kojoj se navodi 1.sastav ugovora i 2.sastav prijedloga za uknjižbu iako to nisam ni tražio.
-
4. travnja 2016. u 17:11 #3808
Poštovanje molim Vas za odgovor : Obrt sam ugasio i predao zahtijev za otpisom poreznog duga .zastara mi je počela teči 1.12008 i 1.1.2009 godine tijek zastare je prekinut po cca mjesec dana 8 puta . znaci opomenama mi prekidaju tijek zastare te su poslali da apsolutna nastupa s rokom 10 godina zanimam me dali se mogu pozvati na : U člancima 95. i 96. Općeg poreznog zakona piše da relativna zastara na porezni dug ističe tri godine od počinjenja prekršaja neplaćanja poreza, a apsolutna zastara nastupa nakon šest godina.
Uvjet je da u međuvremenu Porezna uprava nije radila ništa da bi dug utvrdila i naplatila. Ako jest, od njihovog zadnjeg pokušaja teče novi rok od tri godine. Nakon šest godina od dana kad je zastara prvi put počela teći utvrđuje se apsolutna zastara .
Najvažnije kod zastare je da znate da to ne znači da više nemate poreznog duga . Kad vam porezni dug uđeu zastaru, to znači da Porezna uprava više nema pravo naplatiti dug. Ali, podatak o dugu ostaje.Pa me zanima dali imam pravo na zastaru doprinosa na zdravstveno mirovinsko i porez po čl. 95 i 96 opčeg poreznog zakona. Zahvaljujem
-
6. travnja 2016. u 15:42 #3809
Poštovani gosp.Ariel;
Očitovanje volje vlasnika nekretnine nije Ugovor.
Postoji mogućnost da očitovanje u zemljišnoknjižnom postupku ide po Tarifi sastavljanje Ugovora. Provjerite Tarifu o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika.U Vašem slučaju pretpostavka je da se punomoć odnosi na ovlaštenje odvjetniku da vas zastupa u postupku upisa,glede čega punomoć opozovite jer ste sami napisali predmetno očitovanje.
Svako dobro.
Danijela Žmukić
dipl.iur.
-
-
AutorPostovi
- Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.
Forum
Novo u Forumu
-
HRT ovrha
od strane Zeljka
4. rujna 2024.10:43
-
Pripravnik
od strane Pero86
26. kolovoza 2024.12:11
-
Facebook grupa Are we dating the same guy? Europe, EU