Darovni ugovor
Početna › Forums › Obiteljsko pravo › Darovni ugovor
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 24. lipnja 2019.14:11 by Josipa.
-
AutorPostovi
-
-
23. lipnja 2019. at 08:11 #4666
Trebam pomoć!Uskoro bivši suprug je darovnim ugovorom od svoje majke dobio nekretninu u kojoj živim.On je trenutno u podstanarstvu.Početkom 2016g.tu nekretninu je prenio na mene(suprugu)zbog problema u braku.Kako je prošlo 3 g. od sklapanja ugovora ,javni bilježnik nije ništa rekao da to trebam nositi u poreznu upravu,a također nije rekao da on to radi po službenoj dužnosti.S obzirom da je sporazumni razvod pri kraju i da su odnosi postali zategnuti..baš oko nekretnine,zanimaju me moja prava.Darovni je odnešen u zemljišne knjige i predmet je udovoljeno(još nisam dobila rješenje).Zanima me taj porez..da li sam izgubila pravo na oslobođenje(s obzirom da je ugovor iz 2016g).Da li da predam papire za porez sada dok smo još službeno u braku?Ili da čekam ..vjerovatno bude pokušao poništiti darovni ugovor.
-
24. lipnja 2019. at 14:11 #4667
Poštovana,
u skladu s odredbama čl.18.Zakona o porezu na promet nekretnina, javni bilježnik po ovjeri potpisa na ispravi o prodaji ili drugom načinu otuđenja nekretnina ili po sastavljanju javnobilježničkog akta, a najkasnije u roku od 30 dana OBAVEZAN je jedan primjerak isprave uz podatak o osobnom identif.broju sudionika postupka, dostaviti Poreznoj upravi na području na kojem se nekrentina nalazi.Kako to JB nije napravio, a niti vi u roku od 30 dana, potrebno bi bilo isto napraviti sada. Što se tiče poništavanja darovnog ugovora, isto bivši suprug može napraviti samo kroz parnicu, ali zbog grube nezahvalnosti vas kao daroprimateljice. U svakom slučaju savjetujemo da odete u Poreznu upravu i prijavite promet nekretnina i pri tome predočite ugovor o darovanju i ako u međuvremenu dobijete sudsko rješenje o uknjižbi, također predočite isto.
-
-
AutorPostovi
- Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.
Forum
Novo u Forumu
-
HRT ovrha
by Zeljka
4. rujna 2024.10:43
-
Pripravnik
by Pero86
26. kolovoza 2024.12:11
-
Facebook grupa Are we dating the same guy? Europe, EU