Mirovina ako se nema 15 godina radnog staza
Početna › Forums › Mirovinsko i zdravstveno osiguranje › Mirovina ako se nema 15 godina radnog staza
- This topic has 4 replies, 4 voices, and was last updated 13. siječnja 2023.10:48 by
Danijela.
-
AutorPostovi
-
-
28. svibnja 2015. at 18:26 #3213
Oko 1997 trazili smo pravo na mirovinu za nas radni staz u Hrvatskoj, koji je svega 13 – 14 godina (manji od minimalnih 15 godina). Radni staz u inozemstvu nam nije bio priznat od HZMO te smo stoga ostali bez hrvatske mirovine. Odlucili smo da dobijemo hrvatsku mirovinu bez ikakovog pozivanja na staz u inozemstvu, vec iskljucivo radnim stazom u Hrvatskoj. Navodno da se sada moze dobiti Produzeno mirovinsko osiguranje putem uplacivanja Poreskoj Upravi za period koji manjka do 15 godina, te time dobiti uvjete za dobivanje mirovine. Da li je to tocno?
Osnovni osobni podaci: Godine rodjenja: 1938 i 1932. Radni staz u Zagrebu.Unaprijed zahvaljujem.
S postovanjem,
Petar Volkov
E-mai: petarvolkov@gmail.com -
29. svibnja 2015. at 11:20 #3214
Poštovani gosp.Petar Volkov;
Da, točno je.
Postoji mogućnost za dobijanje produženog mirovinskog osiguranja do 15 godina mirovinskog staža znači uplata te razlike od jedne/dvije godine.Uplaćivanje se ne vrši u Poreznoj upravi već mjesečne iznose uplaćujete pri nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – koje će isti i odrediti…
U Vašem slučaju to je u Trpimirovoj br.4,Zagreb.Lijep pozdrav te svako dobro!
Danijela Žmukić
dipl.iur. -
7. srpnja 2016. at 21:30 #3863
Pitanje na istu temu:
Imam u Hrvatskoj nesto manje od 12 godina radnog staza. Ostatak (24+) godina sam radio u Kanadi.
Iz mirovinskog ureda u Koprivnici su mi porucili da nemam minimalne godine staza da bih ostvario pravo na mirovinu u hrvatskoj. Uputili su me na ured u Zgb koji je zaduzen za nas koji smo radili u Kanadi i u hrvatskoj, do danas nisam dobio nikakav odgovor od njih.
Obzirom da sam skoro 12 godina izdvajao u mirovinski fond Hrvatske, bilo bi logicno da dobijem nekakvu mirovinu za taj staz – kako god to bilo malo.
Zanima ma mogu li dokupiti godine staza koje mi nedostaju – znaci oko 3 godine – i na koji nacin to mogu napraviti ? Treba li to uplacivati tri godine, ili se moze platiti odjednom ? Kome se obratiti ? Zivim na podrucju Koprivnicke Zupanije.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru – informacijama koje mi mozete dati.
Zoran -
13. siječnja 2023. at 09:02 #4887
Ista tema u 2023-oj.
U slucaju manje od 15 godina staza dali se jos uvijek u RH moze dobiti pro-rata starosna mirovina ili minimalna mirovina s dokupljenim stazom ili to vise nije moguce?
Zahvaljujem na utrosenom vremenu,
LP
Zvonko -
13. siječnja 2023. at 10:48 #4889
Poštovani!
Dokup staža nažalost više nije moguć, to je bilo moguće jedno vrlo kratko vrijeme.
Međutim sukladno Zakonu o nacionalnoj naknadi za starije osobe možete ostvariti pravo na nacionalnu mirovinu/naknadu ukoliko ispunjavate kumulativno ova dva uvjeta: da ste hrvatski državljanin i stariji od 65 godina života. Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području Republike Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. Znači pri ostvarivanju ovog prava nije Vam uvjet niti jedna godina ostvarenog staža. Za više informacija obratite se nadležnom područnom Uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu Vašeg prebivališta.Svako dobro,
lp
Danijela Žmukić/PGP Sisak
-
-
AutorPostovi
- Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.
Forum
Novo u Forumu
-
HRT ovrha
by
Zeljka
4. rujna 2024.10:43 -
Pripravnik
by
Pero86
26. kolovoza 2024.12:11 -
Facebook grupa Are we dating the same guy? Europe, EU