Nasljedstvo
Početna › Forums › Obiteljsko pravo › Nasljedstvo
Označeno: Mirovinski stup
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 12. srpnja 2024.09:32 by Danijela.
-
AutorPostovi
-
-
11. srpnja 2024. at 15:10 #5134
Lijep pozdrav dali ja kao nasljednica imam pravo na sredstva iz drugog mirovinskog stupa ako mi je suprug bio u mirovini 10 mjeseci,radio u vojsci.
-
12. srpnja 2024. at 09:32 #5135
Poštovana,
Zakon propisuje da ako član mirovinskog fonda(OMF) umre, a članovi obitelji nemaju pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukupno kapitalizirana sredstva na računu umrlog člana mirovinskog fonda predmet su nasljeđivanja prema zakonu koji uređuje pravo nasljeđivanja.
Ako član OMF umre prije ostvarivanja prava na mirovinu, a članovi obitelji imaju pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukupno kapitalizirana sredstva s računa člana OMF prenijeti će se u državni proračun nakon što HZMO odredi obiteljsku mirovinu na temelju ukupnoga mirovinskog staža preminulog osiguranika, kao da je preminuli osiguranik bio osiguran samo u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti.
U Vašem slučaju imate pravo na sredstva, jer je Vaš pok.suprug već bio u mirovini.
Srdačno,
PGP Sisak
-
-
AutorPostovi
- Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.
Forum
Novo u Forumu
-
HRT ovrha
by Zeljka
4. rujna 2024.10:43
-
Pripravnik
by Pero86
26. kolovoza 2024.12:11
-
Facebook grupa Are we dating the same guy? Europe, EU