Osporavanje darovnog ugovora (kuce) od strane 3 osobe (upit)
Početna › Forums › Besplatna pravna pomoć › Osporavanje darovnog ugovora (kuce) od strane 3 osobe (upit)
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 1. listopada 2025.23:30 by
Stanko.
-
AutorPostovi
-
-
26. svibnja 2025. at 23:44 #5283
Postovani,
Zajednickom izjavom kod notara (ovjerenom prije oko 2,5 godine) mene i daroprimca/tj. poklonoprimca obavezali smo se da ce mi daroprimac uplatiti odredjeni novac u odredjenom roku (rok je istekao prije oko 1,5 godinu) i da se u tom slucaju ja odricem prava na osporavanje darovnog ugovora koji je vec bio sklopljen izmedju daroprimca i darodavca, te da necu potrazivati bilo kakva prava po tom osnovu. Medjutim u medjuvremenu darodavac je preminuo, daroprimac je uknjizio i prodao stan, ali mi nije uplatio dogovoreni novac iz zajednicke izjave. Koja su moja prava vezana za ovaj slucaj (kako doci do novca)? Napominjem da smo daroprimac i ja nasljednici 2. reda sa sad vec pokojnim darodavcwm (zajednicki stric) i da isti nije imao potomaka.Unaprijed hvala na savjetu
-
1. listopada 2025. at 23:30 #5356
#5354Uredi | Reply
Stanko
Participant
Poštovani,brat mi je umro 2024, bio je u braku od 2002-2008, imao je predbracni ugovor, raskid braka, sudski postupak u kojem je bivsa supruga trazila bracnu stecevinu, kasnije povukla tuzbu i imali su sudsko mirenje 2021 u kojem je dogovoreno da jedina imovina koja se vodila na oboje se dijeli pola pola, gdje se on obavezuje da isplati 134 hiljade eura da bi postao vlasnik cijele nekretnine koja se nalazi na moru, ostala imovina koju je brat imao stekao je nasledjivanjem sa mnom i u vecini smo suvlasnici, kao i plac koji smo zajedno kupili 1995 godine u srbiji. ostala imovina koju je imao je firma doo i jos zemlje koja je navedena bila u predbracnom ugovoru kao iskljucivo njegova u slucaju razvoda. nakon smrti trebala je biti ostavinska rasprava, medjutim pojavila se bivsa supruga koja trazi od mene da se odreknem nekretnine na moru, odnosno bratove polovine s obzirom da su bili suvlasnici, a da ona nece potrazivati u tom slucaju nista od njegove druge imovine koju sam naveo, uz to je bivsa supruga rekla da ce dokazivati vanbracnu zajednicu koja je trajala od 2021 godine, iako to nije istina, na to nisam pristao i zanima me sada koja je procedura i da li ona ima pravo na to. Ostavinska je odložena do 11. mjeseca zanima me moj status i sve cinjenice koje su kako na njenoj tako i na mojoj strani, sta mi je ciniti
-
-
AutorPostovi
- Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.
Forum
Novo u Forumu
-
Situacija
by
tomy
Prije 1 mjesec, 1 tjedan -
Nadstrešnica iznad balkona
by
sokre
Prije 1 mjesec, 1 tjedan -
Ogluha na presudu