Situacija
Početna › Forums › Obiteljsko pravo › Situacija
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated Prije 1 tjedan by
Olseen8400.
-
AutorPostovi
-
-
27. ožujka 2026. at 10:40 #5459
Poštovani
Za nedavnog vikenda kada je maloljetno dijete bilo kod bivšeg supruga, bivši suprug je došao u dvorište moje kuće, bez mojeg znanja, a pod izlikom da je došao po djetetove sanjke. U dvorištu se zadržava, obilazi kuću udarajući po svim prozorima i vratima dovikujući prijeteće poruke, pozivajući me da izađem van, da će dijete vidjeti kakva je majka i s kime se nalazi, da je bolje da to tako riješimo, gdje sam bila koji dan i što sam radila.. u strahu što bi dalje mogao napraviti, i je li dijete u blizini, nisam izlazila iz kuće, a on je nastavio pohod dižući rukama vanjske rolete koje su bile spuštene na svim prozorima kuće, kao I na vratima ostakljene terase. Ta je tortura trajala 2 sata, a ja sam se skrivala u kući. Potom sam nazvala policiju. Rečeno mi je da ne otvaram dok ne dođu. 2 minute nakon mojeg poziva upućenog broju za hitne slučajeve bivši suprug istrčava iz mojeg dvorista u nepoznatom smjeru, a ja cekam 45 minuta dolazak policije. Bila sam u društvu prijatelja i predloženo je da odemo u policijsku stanicu predati svoje izjave. Saslušana sam od strane inspektora za kaznenu prijavu, utvrđeno je da nema elemenata za prijavu, te da kroz neko vrijeme moram skupljati dokaze jer sam se požalila da me bivši suprug prati kada sam u šetnji, vozi se iza mene, svašta dovikuje. Potom sam proslijeđena na razgovor kod policijskog službenika koji je trebao utvrditi ima li elemenata obiteljskog nasilja. Rečeno mi je da moje dvorište na neki način predstavlja javnu površinu jer nisam tražila da izađe, a nisam jer sam se bojala i nisam znala njegove daljnje namjere, zatim da nije ništa oštetio, te da riječi koje je vikao nisu bile tako jako neprimjerene, te da nemam dokaza i dovoljno elemenata za prijavu. U tom sam trenutku rekla da molim da bilješka svakako ostane.
Nije mi jasno kako je nekažnjivo ponašanje bivšeg supruga u kojem sam taoc vlastitog doma, te što bi se još trebalo dogoditi da moj poziv upućen policiji ima za posljedicu daljnje postupanje i kažnjavanje.
Također, nisam dobila bilješku koju sam potpisala, a saznala sam da je ista završila u rukama trećim osobama koje su je zloupotrijebile.
Zbog ovog zadnjeg sam napisala pritužbu na rad policijskih službenika jer smatram da nitko nema pravo “distribuirati” takav povjerljiv dokument koji ni sama nisam dobila, a u slučaju da nikakva prijava protiv bivšeg supruga nije podnesena.Molim vas odgovore- je li bilo elemenata za prijavu bivšeg supruga i daljnje postupanje policije?
Je li bilješka smjela na legalan nacin izaći iz policijske stanice, bilo mojem bivšem suprugu ili nekom trećem ili se radi o pogodovanju i kršenju mojeg prava na privatnost u predmetu?
Koje su sankcije?
Što mi je dalje činiti, mogu li se vratiti na slučaj od prije mjesec dana i ponovo sagledati ima li elemenata za prijavu? -
27. ožujka 2026. at 12:40 #5460
Poštovana,
prema vašem opisu svakako ima elemenata za podnošenje kaznene prijave na ponašanje vašeg supruga. Mislim da ste trebali odmah zvati policiju dok je hodao po dvorištu i oko kuće, no, to je sada možda nekakav dojam dok se čitaju vaši navodi. U svakom slučaju ako policija nije postupila kako treba tj. naveli su da nema elemenata za kaznenu prijavu, onda pokušajte obratiti se unutarnjoj kontroli MUP, što možete i na e-mail: policija@mup.hr te na mail: unutarnja@mup.hr
Vezano za navode da su bilješke distribuirane van policijske postaje, također to prijavite unutarnjoj kontroli MUP.
S poštovanjem
-
-
AutorPostovi
- Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.
Forum
Novo u Forumu
-
Djelomična radna sposobnost
by
sunce123x
Prije 1 dan, 3 sati -
Situacija
by
tomy
Prije 1 tjedan -
Nadstrešnica iznad balkona